Agrarisch

Onderzoek

Recentelijk is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van licht en de gezondheid van planten en dieren. De resultaten zijn verbluffend. Wat deze onderzoeken aantonen is dat er zorg dient te worden gedragen voor het bioritme van zowel plant als dier. Hoeveelheden stresshormoon en vruchtbaarheidshormoon zijn bijvoorbeeld onder invloed van de lengte van de dagen. Daarnaast wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de kleur van het licht en de lichthoeveelheid. De biologische klok van koeien heeft vrijwel geen hinder van rood licht, hierdoor wordt de biologische klok amper verstoord wanneer de boer ’s avonds het licht in de stal aanzet voor controle. De boer heeft voldoende zicht zonder dat dit ten nadele komt van de koeien.

Gezondheid dieren

Het juist hanteren van een correct lichtregime heeft voor de dieren en planten een positieve uitwerking op de gezondheid en het welbevinden. Gezonde en gelukkige dieren betekent voor de boer minder werk met de ziekte van dieren.

LED knippert 60.000 maal per seconde waarbij ouderwetse TL minder dan 50.000 maal per seconde knippert, het licht van LED heeft hierdoor een veel rustigere beleving en heeft een positief effect op mens en dier.

Besparing

Door het gebruik van lichtsensoren brandt er altijd exact de juiste hoeveelheid licht in de stal. Door het gebruik van LED betekent dat het dimmen ook een echte besparing met zich mee brengt. Hierdoor wordt er zo efficiënt mogelijk omgesprongen met het verbruik dat de verlichting met zich mee brengt. Veel van de producten die goed toepasbaar zijn voor deze toepassingen zijn tevens subsidiabel. Met onze kennis van zowel de regionale als de landelijke subsidies kan de terugverdientijd aanzienlijk verkort worden.

Nieuwbouw stallen

Bij nieuwbouw van een agrarische stallen ontwerpen wij de verlichting zo dat deze voldoet aan uw eisen. Hiervoor maken wij gebruik van waterdichte armaturen die tevens tegen stof kunnen. In een agrarische stal moet een goede verlichtingsinstallatie die jaren meegaat! Middels berekeningen bekijken wij hoe de stal verlicht wordt door de armatuur. Het lichtniveau voldoet daardoor aan uw wens.

Vervanging TL lampen

Veel stallen hebben TL verlichting met ouderwetse starters. Deze TL bakken zijn ideaal om her te gebruiken! U hoeft dan niets te veranderen aan uw huidige lichtplan. U draait de oude lamp er uit. U draait de starter er uit. Plaatst de dummie starter (een nul weerstand). U plaatst de LED buis. En klaar! Besparing van 67% op uw elektriciteitsverbruik. Zo eenvoudig kan het. Heeft u in uw stallen veel TL branden neem dan contact met ons op. We kunnen dan afspraken maken om LED lampen te proberen. U kunt dan in uw eigen stal kijken wat voor licht het geeft.

Groene verlichting LED tube 1200mm en 1500mm

LED Highbay Tube 150 Watt voor werkplaats productiehal stal

LED Straatverlichting Testudines voor gebouw, parkeerplaats en straat