LED Straatverlichting

De actualiteit:

  • Lichtvervuiling openbare verlichting
  • Recente onderzoeken
  • Besparing
  • Verduurzaming

Lichtvervuiling terugdringen met LED straatverlichting

LED straatverlichting wordt vaak genoemd wanneer het gaat over het reduceren van lichtvervuiling en wanneer we spreken over het terugbrengen van de kosten van openbare verlichting. De media staat vol met projecten die door grote bedrijven en gemeenten worden opgestart. Met succes ook, echter zijn de mogelijkheden met LED breder toepasbaar dan we nu vaak zien.

VaarwelTL biedt mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren, bijvoorbeeld door integratie met vooruitstrevende communicatietechnologie. Met deze integratie kan een compleet areaal gebruik maken van software gestuurde lichtprogramma’s (ook handmatig te bedienen in geval van bijvoorbeeld een calamiteit) die op vastgestelde tijdstippen de hoeveelheid licht bepalen. Hierdoor neemt de lichtvervuiling af alsook de verbruikskosten. De hoeveelheid licht wordt bijvoorbeeld gedimd na 23:00 ’s nachts en wordt weer volledig actief zodra de drukte toeneemt.

Systemen als deze geven ook de mogelijkheid om externe sensoren binnen dit netwerk te koppelen. Dit maakt het areaal intelligent en betrouwbaarder, door deze intelligentie is het mogelijk actief het areaal te monitoren. Zaken als verbruik, de temperatuur en of de armatuur nog op zijn plek hangt kunnen gemonitord worden. Mede door het gebruik van deze informatie en door dit te combineren met LED technologie kunnen er grote besparingen gerealiseerd worden terwijl de betrouwbaarheid stijgt.

LED Straatverlichting

LED Straatverlichting

Recentelijk onderzoek m.b.t. LED straatverlichting

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van groen licht een minder verstorende factor heeft op flora en fauna dan traditioneel kunstlicht. Hierdoor nemen de effecten van lichtvervuiling drastisch af. Met hedendaagse LED technologie in combinatie met spiegeloptiek wordt strooilicht geminimaliseerd.

Er kan voorzichtig geconcludeerd worden dat de effecten op de omgeving van kunstmatige verlichting sterk samenhangen met de gekozen kleur licht. Neem nu bijvoorbeeld het onderzoek van de NAM. “Bepaalde delen uit het kleurenspectrum kunnen onder andere het magnetische kompas van vogels verstoren, door gebruik te maken van het groene spectrum wordt bij vogels het magnetisch kompas niet verstoord”. Dit wordt momenteel onder andere toegepast op boorplatformen.

Ook ziet men in steeds meer buitengebieden dat groene verlichting wordt toegepast. Daarnaast heeft het gebruik van groene verlichting voor het menselijk oog ook positieve effecten. Mits er aan bepaalde randvoorwaarden wordt voldaan, worden de staafjes in onze ogen gevoeliger (nachtvisie). De maximale gevoeligheid licht rond de groene en blauwe frequentie in het kleurenspectrum. Door groene led verlichting op de goede wijze toe te passen ontstaat er de mogelijkheid om met minder licht meer te zien (gebruik maken van mesopisch zien).

groene LED

Groene LED straatverlichting toepast

Met LED straatverlichting van VaarwelTL is het voortouw nemen in deze grote stap naar een verantwoordelijke verlichting van de nacht nog nooit zo eenvoudig geweest.

Besparen met LED straatverlichting

De LED straatarmaturen werken op een laag vermogen (uitgedrukt in Watt) zonder in te leveren op lichtopbrengst, de lange levensduur betekent daarnaast een interessante besparing op onderhoudskosten. De toepassing in zijn geheel kan ook worden voorzien van licht- en bewegingssensoren. Hiermee wordt de toepassing in zijn geheel nog efficiënter.

Een mooie slag op verduurzaming en een gezonde besparing op de cost of ownership is snel gemaakt met LED straatverlichting van VaarwelTL.

 

Groene verlichting LED tube 1200mm en 1500mm

LED Highbay Tube 150 Watt voor werkplaats productiehal stal

LED Straatverlichting Testudines voor gebouw, parkeerplaats en straat