LED dimmer, in het kort

dimmer-switch-1LED dimmer, in het kort
Weet met wat voor soort LED product u te maken heeft. Op basis van de LED driver dient u de juiste dimmer te gebruiken. VaarwelTL vermeldt of u met uw ouderwetse dimmer uit de voeten kunt of  dat u een speciale LED dimmer nodig bent.

Het dimmen van LED, hoe zit dat nu?
Hedendaagse LED is goed dimbaar, mits de juiste dimmer gebruikt wordt. Hoe dit zit wordt in dit artikel besproken en ook waar men op dient te letten.

Voordelen van LED dimmen
De grote voordelen van LED met betrekking tot dimmen zijn:

  • Het verbruik neemt daadwerkelijk af, overige energie wordt niet omgezet in warmte.
  • LED is 0% tot 100% dimbaar.
  • Bij een correcte dim methode neemt de levensduur zelfs toe.

Centraal in deze voordelen staat de juiste manier van dimmen.

Manier van dimmendimmer
Zonder te technisch van wal te steken komt het neer op twee vormen van dimmen, te weten: fase afsnijding en fase aansnijding. Wat voor het desbetreffende LED product het beste werkt is afhankelijk van de gebruikte LED driver. Tot voor kort werd er standaard van uitgegaan dat men voor LED met een fase afsnijdende dimmer moet werken.

Dit betekent in de meeste gevallen dat men de huidige dimmers moet vervangen omdat deze een desastreus effect hebben op het functioneren en de levensduur van de LED. Echter door het gebruik van LED drivers die kunnen omgaan met fase afsnijding is het mogelijk om op de oude dimmers, LED te gebruiken. Dit kan alleen door gebruik te maken van een geschikte LED driver.

Mogelijke problemen bij het gebruik van oude dimmer
Het kan goed mogelijk zijn dat de huidige dimmer niet in staat is de LED’s volledig te dimmen. Dit verschilt per type dimmer. Daarnaast kennen veel fase afsnijdende dimmers een relatief hoog minimum vermogen hebben. Ben er zeker van dat de installatie dit minimum behaalt wanneer er gebruik wordt gemaakt van LED drivers die werken met fase aansnijding.

Hoe weet ik met wat voor LED driver ik te maken heb?
VaarwelTL vermeld wat voor soort dimmer gebruikt wordt voor de LED producten. Voor de LED Gloeilampen wordt een LED driver gebruikt die goed omgaat met een fase afsnijdende dimmer. Zodoende kan men op de meest eenvoudige manier gebruik maken van LED thuis. Verder geldt dat wanneer er twijfel bestaat men dit altijd bij het verkopende kanaal kan vragen zodat het zeker is dat de juiste producten in huis komen.

Vraag VaarwelTL